2020 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Skirtumai tarp Shapeshifters, Skin walkers, Yeti ir Wendigos

 Labai dažnai sutinku žmonių, kurie nesuvokia skirtumo (arba jo nežino) tarp šių būtybių. Privalau pasakyti, jog tai visiškai skirtingos būtybės, kurios yra iš skirtingų kultūrų kuriamų legendų ir skirtingu klimatu pasižyminčių vietų. Manau, kad geriausiai mums žinoma būtybė yra Yeti - tai sniego žmogus. Apie pabaisas bus aprašymai ir remiantis serialu (skiltyje "pabaisos ir šiaip pavojingos būtybės") (išskyrus sniego žmogų, nes tokio SPN nebuvo), tačiau, dabar norėčiau panagrinėti įvairius interneto šaltinius ir jums pristatyti, kokie gi skirtumai ir panašumai čia slypi.

 Wendigo, remiantis legendomis, yra kažkada buvęs žmogus, kuris šiuo padaru virto dvejais būdais - pardavęs savo sielą (dažniausiai, tai būdavo kariai dėl galios) kanibalizmu pasižyminčioms miškų dvasioms arba juodosios magijos stipraus praktikavimo ir kanibalizmo kombinacija - sakoma, kad žmogus yra apsėdamas dvasios, kuri skatina kanibalizmo protrūkius ir taip paverčia žmogų į šią pabaisą. Sakytumėte čia tas pats, tačiau ne visai. Vienas virtimas tyčinis, kaip tik to siekiant, o kitas - ne. Wendigo dažniausiai yra vaizduojamas dvejais būdais. Vienas iš jų yra, kada pabaisa vaizduojama, kaip vaikščiojantis ant dviejų kojų padaras, kurio kūnas padengtas kailiu, tačiau šis padaras nėra storas, vaizduojamas taip, kad per kailį būtų galima matyti šonkaulius, taip pat jo laikysena nėra visiškai tiesi, dažnai pabaisa vaizduojama sulinkusi. Wendigo galva vaizduojama su ragais, primenanti briedį ar elnią. Antroji šio padaro vaizdavimo galimybė labai panaši į pirmąją dėl laikysenos ir dydžio, tačiau, skiriasi plaukuotumas ir padaro galva. Antrajame vaizdavime ši pabaisa neturi gausiai plaukuoto kūno, tačiau kūnas išlieka gana kūdas. Pabaisos galva primena labiau žmogaus, nei briedžio ar elnio - nebėra ragų. Abiejuose šio padaro vaizdavimuose minima, kad jis yra labai didelis ir be galo greitas, stiprus. Įvairūs šaltiniai rašo, kad šis padaras dažniausiai slapstosi snieguotuose (arba nebūtinai) ir tankiuose miškuose, kalnuotose vietovėse, Šiaurės Amerikos rytuose.

Priešingai, nei Wendigo, Skin Walkeriai yra šamanai (raganos, raganiai), kurie naudoja savo galias sukurti blogį - tiksliau pasiversti gyvūnais. Tačiau juos abiejus sukūrė indėnai. Dažniausiai pasakojama, kad Skin Walkeriai pasiversdavo kojotais arba pelėdomis, tačiau, yra nurodomos ir kitos formos - jos dažniausiai turi pranašauti blogį arba mirtį. Yra ir pasakojimų, kada šiuo padaru virstama iš viduje susikaupusio pykčio, kada dėl to yra nužudomas nekaltas vyras arba moteris ir išgeriamas jo/jos šiltas kraujas (dar žinoma, kaip kraujo magija/ kraujo ritualas). Toliau atlikus tą patį su bet kokiu gyvūnų yra įgaunama jo išvaizda, tačiau, virsmas yra aprašomas skirtingai. Vieni šaltiniai teigia, kad jie virsta gyvūnu ir gali vaikščioti tarp mūsų, o kiti šaltiniai teigia, jog toks virsmas niekada nėra atliekamas tobulai, tai reiškia, gyvūno išvaizda bus ne tokia, kaip visų - be uodegos, be nagų, arba bus galimi kitokie iškrypimai. Dar yra viena versija, kuri teigia, jog toks raganius/raganė dėvi gyvūno į kurį virsta kailį. Šie padarai dažniausiai pastebimi lygumose ir dykumose, vidurio vakarų, pietvakarių Amerikoje ir Meksikoje. Kuo šis padaras panašus į Wendigo? Savo aukas sugeba vilioti žmogaus balsu, prašydamas pagalbos, ar kt.
Shapeshifters yra gana panašios būtybės į Skin Walkerius, tačiau, šaltiniai pateikia, tai kaip skirtingas būtybes ir sako, jog pagrindinis skirtumas būtų tas, kad jie gali pasirinkti į ką nori pavirsti, kieno pavidalą įgauti, jei tai nėra koks prakeiksmas. Wikipedijoje apie juos rašoma taip: Būtybė, galinti savo nuožiūra pakeisti savo išvaizdą ar formą. Tačiau, paskaičiusi daugiau suprantu, kad jais galima tapti įvairiais būdais - tai juodoji magija, įvairūs ritualai, prakeiksmai arba net paveldėjimas. Taigi, shapeshifteriai yra visokie - geriausiai žinomas jų pavidalas yra vilkolakis. Tačiau šie padarai turi panašumą į Wendigo - beprotiškai didelę galią. Esu girdėjusi ir legendą, kada yra virstama iš žmogaus į ruonį ir atvirkščiai, taip siekiant suvilioti jūreivius. Skirtingose kultūrose shapeshifteriai bus skirtingi padarai. Pavyzdžiui, mums artimiausias shapeshifterio pavyzdys būtų Dziauso virtimas Jaučiu.  Mano nuomone, tai Skin walkers yra viena iš shapeshifters rūšių. Tačiau, remiantis serialu, tai shapeshifteriai gali verstis tik į norimus žmones. Vadinasi, shapeshifterius apibūdinti yra gana sudėtinga, todėl ir kyla nesusipratimų.

Ir galiausiai liko aptarti mums gan gerai žinoma, ar bent girdėtą Sniego žmogų. Vėl gi, tai įvairių kultūrų padaras. Į šio įrašo pavadinimą pasirinkau įrašyti Himalajuose vyraujančio pavadinimo anglišką variantą, nes būtent šiame regione gandai ir legendos apie šį padarą yra giliai įsišakniję. Sniego žmogus yra legendinė į žmones panaši rūšis neva gyvenanti įvairiuose miškingose ir kalnuotose Žemės regionuose. Būtybė pavadinta „radus“ jo „pėdsakus" sniege. Ši būtybė įvairiose pasaulio vietose vaizduojama (baltu arba rudu kailiu) ir vadinamas įvairiai. Šiaurės Kalifornijoje – bigfutas
('didžiapėdis'), Himalajuose – jetis, Amazonės regione – mapinguaris, Australijoje – jovis, Indonezijoje – orangpendekas. Būtent šis padaras labiausiai išsiskiria iš visų minėtų - mokslišką prasme jis yra arčiausiai galimos tiesos, todėl žmonių vaizduotę dar labiau įaudrina. O kas gi nepatikėtų, kad kažkur Žemėje yra beevoliucionuojančių beždžionių. Čia ne koks šamanas, o realiai gyvūnas turintis žmogiškų bruožų ir išvaizda primena didelę beždžionę. Tačiau, kaip ir visų mistinių būtybių, jo egzistavimas labai kvescionuotinas. Panašumai su wendigo - dydis ir galia, tačiau, tai labai skirtingos pabaisos.
 Įdomiausia, kad šio padaro tariamas skalpas su visa oda ir gaurais yra saugomas dėžutėje Khumjung vienuolyne. Ar esat girdėję, kad kažkas saugotų Wendigo ragus? Arba elnio ragus ir teigtų, kad tai Wendigo ragai? Tokios keistenybės šiurpina, tačiau leidžia legendoms būti nepamirštoms ir toliau sklisti, skatinti žmonių vaizduotę. 
Tačiau, mokslininkai yra linkę ieškoti normalaus paaiškinimo šiam fenomenui ir teigia, kad tai tiesiog lokys. 

Tai tiek tų panašių būtybių aptarimo, tikiuosi pasidarė aiškiau kuo jie skiriasi ir žinosite su kuo stojate į dvikovą, mieli medžiotojai. Sėkmės! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą